Meyve Ağaçlarını Seyreltmenin Sağladığı 4 Önemli Fayda

    Meyve Ağaçlarını Seyreltmenin Sağladığı 4 Önemli Fayda
    Meyve Ağaçlarını Seyreltmenin Sağladığı 4 Önemli Fayda

Meyve ağaçlarını seyreltmek bir meyve yetiştiricisinin amacına ters gibi gözükebilir fakat ağaçlarınıza ve hasat edeceğiniz meyvelerinize önemli fayda sağlar.

Bir meyve yetiştiricisi olarak, meyve ağaçlarını seyreltme kavramına zamanla aşina olursunuz. Peki nedir meyve seyreltilmesi? Meyve seyreltilmesi, meyveler henüz küçükken ağacınızdan belli meyvelerin koparılarak elenmesi işlemidir.

Olgunlaşmadan yeni gelişen meyvelerin bazılarını ağaçtan koparmak ilk duyulduğunda kulağa mantıksız gelebilir fakat seyreltme işlemi uzun vadede meyve ağaçlarına çok ciddi faydalar sağlar. Bu yazıda, meyve ağaçlarınızı neden, nasıl ve ne zaman seyreltmeniz gerektiği üzerinde duracağız.

Meyve seyreltmesinin sağladığı 4 önemli fayda:

  1. Ağacın çok yoğun meyve vermesini ve erken meyve dökümünü engellemeye yardımcı olur.
  2. Seyreltmeden sonra geriye kalan meyvelerin boyutlarını ve renklerini geliştirir, kalitelerini artırır.
  3. Fazla miktardaki meyvelerin ağırlık yaparak ağaç dallarına zarar vermesi engeller.
  4. Bir sonraki yıl ağacın mahsul vermesini sağlar ve periyodisiteyi engeller.

Periyodisite, bir ağacın iki yılda bir meyve verme eğilimidir. Bir meyve ağacını kendi haline bıraktığınızda bir yıl çok yoğun meyve verir sonraki yıl ise yok denecek kadar az sayıda. Belli meyve ağacı türleri - çoğu şeftali ağacı buna dahildir- ve Golden Delicious elma ağaçları gibi belli çeşitler, eğer o yılki mahsul seyreltilmediyse iki yılda bir meyve vermeye daha yatkındırlar.

Meyve Ağacı Nasıl Seyreltilir?

İhtiyacınız olanlar: Meyve ağaçlarını seyreltmek çok kolay bir işlemdir. Ağacınızı fazla meyvelerden arındırmak için tek ihtiyacınız olan şey parmaklarınız ya da bir çift küçük, keskin budayıcıdır. 

Meyveler ne zaman seyreltilmeli: Meyve ağaçlarını seyreltme genelde tozlaşma gerçekleştikten sonra ve meyve gelişiminin erken dönemlerinde ( bu genelde genç meyve çaplarının 2.5cm’yi geçmesinden önceki dönemdir) yapılmalıdır. Pek çok bölgede, Temmuz ayından sonra meyve ağaçlarınızı seyreltmekle ilgili herhangi bir endişe duymanıza gerek yoktur.

Elma Ağaçlarının Seyreltilmesi

Elma ağaçlarında en iyi seyreltme zamanı en yoğun çiçeklenme döneminden yaklaşık bir ay sonrasına denk gelir. Elmalarınızı seyrelttiğinizde, meyve salkımlarını da yok edin ki tek bir meyve seçeneği geriye kalsın. Genellikle, “King Bloom” ya da mevsim ortası çiçek açanlardan meyve bırakmak daha akıllıcadır çünkü onlar büyük, sağlıklı elmalar vermeye en iyi adaylardır. Kalan meyveler arasında 15-20cm’lik bir mesafe bırakmayı ihmal etmeyin.

Yarı bodur (spur tipi) elma ağaçlarında, meyve iç ağaç dallarının yanı sıra meyve veren kısa dallar üzerinde de yetişir – gövdeden dışa doğru. Kalan kısa dallarda daha büyük ve iyi meyvelerin yetişmesi için bu meyvelerin seyreltilmesi faydalıdır.

Kayısı Ağaçlarının Seyreltilmesi

Kayısı ağaçları üretken yapıları ile bilinirler o yüzden meyve dökümü ağaçlar seyreltilmezse ciddi bir sorun haline gelebilir. Ağaç boyunca oluşan meyve kümelenmelerini bozun ve kalan meyveler arasında yaklaşık 15 cm mesafe bırakın.

Kiraz Ağaçlarının Seyreltilmesi

Kiraz ve vişne ağaçlarının meyveleri genelde seyreltilmez fakat eğer strese bağlı olarak ağaçlarınızda meyve dökümü sorunu yaşanıyorsa o zaman bazı meyveleri seyreltmeyi düşünebilirsiniz. Herhangi bir bodur dal üzerinde 10’dan fazla kiraz ya da vişne olmamalıdır. Meyve dökümüne katkıda bulunmak için fazla yükleme olan dallardaki meyveleri seyreltebilirsiniz.

Nektarın ve Şeftali Ağaçlarının Seyreltilmesi

Bu meyve ağaçları çok fazla miktarda meyve vermeleri ile ünlüdür ki bu da düzenli olarak seyreltilmeleri gerektiği anlamına gelir - özellikle de ağacın zarar görmesini engellemek için. Bu meyveler olgunlaştıkça ağırlaşırlar ve o ağırlıkta meyve verilmesine izin verilen bir şeftali ya da nektarın ağacı dal kırılması ve  kabuk kopması tehlikesi altındadır. Meyve kümelerini bozun ve gelişebilecek ikiz  meyveleri eleyin. Kalan meyveler arasında yaklaşık 15 cm kadar bir mesafe bırakmayı ihmal etmeyin.

Armut Ağaçlarının Seyreltilmesi

Armut ağaçları (hem Asya hem de Avrupa türleri) nadiren seyreltilmeye ihtiyaç duyarlar fakat sağlıklı armut ağacınız meyveler daha küçükken ve olgunlaşmamışken meyve dökümü yapıyorsa ya da iki yılda bir meyve verme eğilimindeyse o zaman seyreltme bir çözüm olarak uygulanabilir. Küçük, biçimsiz ya da deforme olmuş meyveler görünür hale geldiklerinde hemen ağaçtan koparın. Meyve kümelenmelerini bozun ve her kümeden olgun meyve boyutunu geliştirmek için bir iki meyve bırakın. Kalan meyveler arasında 10–15cm’lik bir mesafe bırakmayı ihmal etmeyin.

Erik Ağaçlarının Seyreltilmesi

Japon erik ağaçları nektarın ve şeftali ağaçları gibi çok fazla meyve vermeleri ve meyve dökümleri ile ünlüdür. Bu ağaçlar dal boyunca küme halinde meyve verme eğilimindedirler. Meyve toplanacak büyüklüğe ulaştığında, bu erikleri seyreltin ve kümeleri bozun, böylece kalan meyvelerin iyi boyutlarda gelişmesi için alan yaratmış ve zamanından önce gerçekleşen meyve dökümünün engellenmesine yardımcı olmuş olursunuz.

Avrupa erik ağaçları Japon muadillerine kıyasla daha az seyreltilmeye ihtiyaç duyarlar. Öte yandan meyveleriniz olgunlaştığı halde fazla meyve vermeden dolayı küçük kalırlarsa, o zaman kalan meyvelerin gelecekte iyi bir boyuta ulaşmaları için seyreltme yapabilirsiniz. Seyreltme yaparken kalan meyveler arasında 5-7 cm mesafe ya da meyve çiftleri arasında 15cm mesafe bırakılmalıdır.

Şunu hatırlamamızda fayda var; ağaçlarınızın meyvelerini seyreltmediğinizde bile ağacın fazla meyvelerden kendisinin kurtulduğu gözlemlenebilir hatta bazen tüm meyvelerini dökebilirler. Doğal olarak gerçekleşen ve meyve dökümü adı verilen bu durum hakkında daha detaylı bilgi edinmeyi unutmayın.