Armutta Hasat Zamanını Anlamanın Yolları
Armutlar olgunlaşmadan önce hasat edilmeye hazır hale gelirler. Armut fidanı yetiştiricileri armutta en iyi tadı yakalamak için armudun hasat edilme zamanını ve ne zaman ağaçtan koparılacağı bilmeniz gerekir.
Bir armudun tüm ömründen sadece 10 dk kadar bir süre yenmesi için en ideal zamandır.
- Ralph Waldo Emerson
Yukarıdaki alıntı kulağa biraz abartılı gelebilir fakat yetiştiricilerin armut için doğru olgunlaşma ve yeme dönemlerini tespit ederken yaşadıkları zorluğa ışık tutuyor. Gözünüz korkmasın, bu yazıda kendi armut fidanlarınızın kendi bahçenizde yetiştirerek olgunlaşması ve toplanması ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.
Armudun Doğası
Armutların dalında olgunlaşmadığını biliyor muydunuz?
Pek çok meyve türü olgunlaşma dönemini dalında ya da asmasında yaşar fakat bu durum armutlar için geçerli değildir ve olgunlaşmadan toplanmalıdırlar. Eğer ağaçta bırakılırlarsa - armutlar içeriden dışarıya doğru olgunlaştıkları için toplanma aşamasında gözükseler de aslında çoktan o süreci geçmişlerdir. Kabuklarının altında unumsu bir dokusu ve hamurumsu bir yapıları vardır.
Böyle bir sonuçtan kaçınmak için armutları erginleştiklerinde fakat tam olarak olgunlaşmadıklarında toplamalısınız. “Armutlar ne zaman olgunlaşır” sorusunun cevabını bulmak zor olabilir. Sezonunda, ergin bir armuda dokunduğunuzda hala serttir o yüzden dokunmak armudun hasat zamanını anlamak için çok güçlü bir gösterge olmaz. Bakarak da anlamanız zordur çünkü ergin bir armut türüne bağlı olarak pek çok renkte olabilir; yeşil, sarı, hatta kızarık.
Bir armudun hasata hazır olduğunu anlamanın en iyi yolu armudu elinize alıp yatay olarak yana yatırmanızdır. Ergin meyve (doğal dikey daldan sarkma pozisyonunun aksine) kolayca bu açıda dalından kopar. Eğer hala toplanmaya hazır değilse dala tutunacaktır.
Hasat edildikten sonra çoğu armut olgunlaşmak için oda sıcaklığında (18-22 Cº) bir hafta süreye ihtiyaç duyar. Eğer armutları kağıt torbalarda saklarsanız olgunlaşma dönemini sadece bir iki güne çekerek hızlandırabilirsiniz. Hatta armutlarınızı şeftali ya da muz gibi etilen gazını daha çok üreten meyvelerden biri ile saklarsanız olgunlaşma sürecini çok daha hızlandırmış olursunuz.
Yukarıdaki bilgiler Avrupa Armutları için geçerlidir. Asya Armutlarının dalında olgunlaştığını unutmayın ve armut yetiştirirken bu iki armut türü arasındaki farkları öğrenmeyi ihmal etmeyin.
Armut fidanı çeşitlerimizi incelemek için buraya tıklayın.
Unutmadan, şeftali sezonundayız! Tipik bir yıl içerisinde Türkiye’de şeftali sezonu Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarını kapsar. Bahçesinde şeftali yetiştirenler için harika bir dönem.