Işık Yönetimi

    Işık Yönetimi
    Işık Yönetimi

Bitki yetiştiriciliği, güneş ışığının kimyasal enerjiye dönüştürülmesine dayanır ve bu işlem çoğunlukla yapraklarda gerçekleşir. Son 30 yıldır, verim ve ışık yakalama arasındaki ilişkiyi anlamaya dayalı olarak, ılıman meyve ağaçlarının verimliliğini artırmak için güçlü bir eğilim olmuştur. Modern elma ve sert çekirdekli meyve bahçeleri, bodur anaçlar ve yoğun budama kullanılarak, sık dikim modelinde dikilir ve ağaçlar bodur olarak tutulur. Bu sistemler, taç tarafından yakalanan ışığı maksimuma çıkarır.

Dikim Modelleri ve Bahçe Düzeni

İyi yönetilen bir bahçenin uzun ticari bir ömrü olmalıdır. Bu nedenle, bahçe düzeni ve arazi hazırlığına dikkat etmek, uzun yıllar boyunca karşılığını verecektir. Sıraların yönü, aralıkları, su yolları ve drenajların yerleşimi, tüm hava koşullarında erişim, yağış, rüzgar koruması gibi konularda karar vermeniz gerekecek. Zirai danışmanınız, bahçenizin düzeni ve genç ağaçların bakımı konusunda size yardımcı olmalıdır.

Geleneksel bahçe düzeninde bir çok eski bahçenin, 10 m x 12 m ya da 12 m x 12 m aralıklarla dikildiğini görürüz; bu, hektar başına 70 ila 80 ağaç anlamına gelir. Bu tür dikimler, 10 veya 15 yıl sonra ağaç başına çok yüksek verimlere ulaşabilir, ancak ilk yıllarda çok büyük toprak israfına neden olur. Ayrıca bazı bölgelerde büyük ağaçlarda hasat, ilaçlama ve kuşlar ile sorunlar yaşanabilir.

Daha yeni bahçelerde, 6 m x 8 m, 4 m x 6 m veya 7 m x 3 m gibi bahçe düzenleri görürüz; bu, hektar başına 200 ila 460 ağaç anlamına gelir. Bu bahçelerde, ağaçları bodur tutmak için düzenli budama gereklidir. Aksi takdirde, ağaçlar birbirini sıkıştırmaya başladığında bazı ağaçların çıkarılması gerekebilir. Bazı bölgelerde hektar başına 1500 ağaca kadar yüksek yoğunluklu dikimler yapılmaktadır, ancak bu dikimler elle ilaçlamaya bağımlıdır ve ağır makinelerle yapılan operasyonlara uygun değildir.

Dünyada bir çok bölgede yüksek yoğunluklu dikimlerin ekonomisi henüz tam olarak analiz edilmemiştir. Ayrıca, ağaçlar dört veya beşinci yılda meyve vermeden önce birbirini sıkıştırmaya başlamadan çok sık dikimlerin bir avantajı da yoktur.

Ağaç gölge alanı ve meyve verimi arasındaki kabaca ilişkiyi şu şekilde gösterebiliriz:

Ağaç gölge alanıAğaç başı meyve verimiHektar başına ağaç sayısı
Küçük 1.5m25kg1500
Orta 3m210kg1000
Geniş 6m220kg500
Çok geniş 9m225kg300


Işık yönetimi, arazi, meyve ve maliyet koşullarını da içeren oldukça kapsamlı bir alan. Önümüzdeki paylaşımlarda diğer unsurları da incelemeyi sürdüreceğiz.