Meyve Ağacım Ne Zaman Meyve Verecek?

    Meyve Ağacım Ne Zaman Meyve Verecek?
    Meyve Ağacım Ne Zaman Meyve Verecek?

Meyve üreticilerinden aldığımız en yaygın sorulardan biri, yeni dikilen bir ağacın ne zaman meyve vereceğidir. Bu konuyu etkileyen birçok faktör var.

Ağacın Yaşı

Meyve ağaçları gençken dikildiğinde en iyisidir, taşınmaları çok daha kolay olur ve sadece bir veya iki yaşındayken çok daha kolay yerleşirler. Ancak, bu kadar genç bir ağacı dikmenin dezavantajı, hızlı bir şekilde yüklü bir ürün vermemesidir. Sabır oyunun adıdır çünkü ödüller sonradan çok daha büyük olacaktır. Daha olgun bir ağaç dikmek daha anında bir etki yaratır ancak kök sistemi, gençken dikilmiş bir ağacınki kadar güçlü olmayacaktır.

Anaç

Meyve ağacınızın aşılandığı anaç türü, ne kadar hızlı ürün vereceğini etkiler. Genel olarak, daha bodur anaçlar daha erken ürün verecektir ancak daha canlı anaçlar, ilk yıllarda vegetatif büyümeye daha fazla enerji harcayacaktır. Sonuçta daha büyük bir ağaç daha yüksek verim sağlayacak ama bunun için biraz daha uzun süre beklemeniz gerekecek.

Mevsim

Yıl boyunca, ağaçlar hava tam olarak uygun olduğunda en iyi performansı gösterir. İlkbaharda böceklerin çiçekleri tozlamasını teşvik edecek kadar sıcak, güneşli hava ve yaz ve sonbahar boyunca meyveyi olgunlaştıracak kadar parlak hava idealdir. Ağaçların büyümesine yardımcı olması için bol yağmur da gereklidir, ancak meyvenin kalitesi, kabuk hastalığı ile etkilenmemesi için çok fazla olmamalıdır. Yağışsız dönemlerin ardından çok nemli dönemler gelmesi, meyvenin çatlamasına veya düşmesine neden olabilir. Şiddetli yağmur veya dolu, meyvenin kabuğunu lekeleyebilir. Kuvvetli rüzgarlar yaprakları yakabilir ve ilkbahar çiçeklerine zarar verebilir ki bu da tozlaşmayı engeller. Çoğu meyve ağacı ayrıca, meyvelerini düzgün bir şekilde oluşturabilmek için kışın belirli bir miktar çok soğuk havaya ihtiyaç duyar.

Tabi ki, çoğu yıl hava mükemmel olmuyor, bu yüzden meyve ağacınızın neden mükemmel meyve ile dolu olmadığını merak ediyorsanız bunu her zaman aklınızda bulundurun. Doğa tahmin edilemez ve değişken olabilir. İyi bir meyve mahsulü elde etmenin en iyi yolu, en azından bazılarının iyi performans göstereceği birkaç farklı çeşit dikmektir.

Ağacın Dikildiği Zaman

Ağaçlar sonbaharda dikildiklerinde daha mutludur. Ağaçtan yapraklar düştükçe öz suyu hareketi azalır ve ağaç uykuya geçer. Bu zaman, fidan dikmek için ideal zamandır. Kökler, ilkbahar büyümesinden önce kış aylarında yerleşmek için zaman bulur ve bu, ağaca ilk büyüme yılında iyi bir başlangıç sağlar. Bu nedenle, sonbaharda dikilen ağaçlar, ilkbahar veya yaz aylarında dikilenlere göre daha iyi bir ürün verme olasılığı daha yüksektir.

Konum

Bir ağacın dikildiği yer, meyve verme kapasitesini etkiler. Bir çok başka bitki veya ağacın arasında mı? Kalabalık ağaçlar daha az güneş ışığı alabilir ve topraktaki besinler için daha fazla rekabetle karşılaşabilir. Yüksek rakımlı yerler ağaçlar için ideal değildir. Kıyı bölgeleri, iyi kalitede meyve ürünleri üretmek için güvenilir olacak kadar rüzgarlı, nemli ve tuzlu olabilir. Genellikle sıcak, korunaklı ve bol güneş ışığı alan yerler en iyisidir, ancak birçok çeşit daha gölgeli alanlarda veya daha serin iklimlerde de başa çıkabilir. Kaplarda dikilen ağaçlar, güvenilir bir kaliteli meyve ürünü üretebilmek için iyi bir toprağa, bolca suya ve gübreye ihtiyaç duyar.

Toprak

Meyve ağaçları hangi tür toprağa ihtiyaç duyar? Neyse ki, meyve ağaçları oldukça dayanıklıdır ve çoğu toprak türünde iyi büyürler. En az bir metre derinliğinde iyi bir toprak tercih edilir. Orta derecede ağır, verimli ve iyi drene olan killi toprak en iyisidir. Kil topraklar, besinleri mükemmel bir şekilde tuttukları için, yılın büyük bir bölümünde toprağın suyla dolu olmadığı sürece ağaçlar için de iyidir. Çok kumlu topraklar ideal değildir çünkü besinleri çok hızlı kaybedebilir ve kökler düzgün bir şekilde tutunamayabilir. Kirazlar, kireçli topraklarda iyi performans gösterir. Çok asidik bir toprak ideal değildir.

Budama

Düzgün budanan meyve ağaçları, hiç budanmayan ağaçlardan daha iyi ürünler verebilir. Espalier ve kordon gibi bazı formlar, meyve veren sürgünleri teşvik etmek ve ağaçları daha kompakt ve yönetilebilir tutmak için idealdir. Meyve ağaçlarını nasıl budayacağınıza dair daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Malçlama

Yeni dikilen ağaçlar, ilk birkaç yıl boyunca düzenli malçlamadan gerçekten fayda görür. Ağacın tabanı etrafında, gövdeden yaklaşık 30cm yayılacak şekilde bir kabuk talaşı katmanı idealdir. Bu, toprağın nemi tutmasına yardımcı olur ve çimlerle ve yabani otlarla rekabeti engeller. Bu, ağacın güçlü bir kök sistemi geliştirmesini ve lezzetli bir ürün üretmek için iyi büyümesini kolaylaştırır.

Genç bir ağacın meyvesini almalı mıyız?

Evet. İlk büyüme yılında tüm meyveleri ve ikinci büyüme yılında meyvelerin yarısını çıkarmayı tavsiye ederiz. Bundan sonra, olgunlaşmaya değmeyecek zarar görmüş meyveleri seyrekleştirmeniz yeterlidir. Veya eğer ürün çok ağır görünüyorsa (ağır bir ürün, daha küçük meyvelere ve hatta kırılan dallara neden olabilir) seyrekleştirin. Meyve üretmek ağaçların çok enerjisini alır ve bu enerjinin ilk iki veya üç yıl kökleri büyütmeye harcanması daha iyidir. Küçük meyve tomurcuklarını belirdiği anda koparın. Yumuşak meyve çalılarından herhangi bir meyveyi çıkarmaya gerek yoktur.