UFO Sistemiyle Kurulan Meyve Bahçeleri

    UFO Sistemiyle Kurulan Meyve Bahçeleri
    UFO Sistemiyle Kurulan Meyve Bahçeleri

Fotoğrafta UFO sistemiyle kurulmuş Galaval Elma bahçesini görüyorsunuz. İlk olarak kiraz çeşitleriyle denemeleri yapılan ve ardından diğer meyvelerde de iyi sonuçlar veren UFO sistemi, ağaçların tek bir dikey düzlemde teller yardımıyla yapılandırılarak oluşturulan bir sistem. Amaç budama yönetimini kolaylaştırmak ve ışık dağılımını eşitlemek.

Olgunlaştığında, UFO sistemi erken verim veren, üretken ve bakımı kolay bir meyve duvarı oluşturur. Her ağaç, meyve sürgünlerinin dikey olarak büyüdüğü kalıcı tek bir yatay gövdeden oluşur. Meyveler ağırlıklı olarak meyve gözlerinde ve ayrıca bir yaşındaki sürgünlerin dip kısımlarında, tamamen dikey ağaçta oluşur. UFO sistemi, yaklaşık beş tel gerektiren bir destek sistemine ihtiyaç duyar. Çok kısa merdivenler ya da hiç merdiven gerektirmeyen bir bahçenin kurulmasına olanak tanır. Bununla birlikte, daha yüksek verimler, ağaç yüksekliğinin 3.6 - 4.5 metre arasında tutulmasıyla elde edilebilir.

UFO sisteminin kurulması oldukça basittir ve dikim sırasında çok az veya hiç budama gerekmez:

  1. Sıralar arasında 2.7 - 3 metre aralık bırakın
  2. Sıra içinde, ağaçları 1.5 - 1.8 metre aralıklarla dikin (Anaca göre değişir)
  3. Sistemin en az beş teli olmalıdır, en alt tel 50 cm yükseklikte olmalı ve diğer teller 45 - 50 cm aralıklarla yerleştirilmelidir.

Dikim sırasında:

  1. Başsız ve dallanmamış (kamçı şeklinde) fidanlar tavsiye edilir.
  2. Ağaçları 45 derece açıyla ve tepesi güneye bakacak şekilde dikin. Sıralar kuzey-güney yönünde olmalıdır. Bu, yerleşim sırasında gövde üzerinde güneş yanığı riskini azaltır. Önemli: Ağaçları dik bir şekilde dikmeyin ve sonra 45 dereceye bükmeyin.
  3. Gövdenin en alt telle (yerden 50 cm yukarıda) kesiştiği yerde gövdeyi klipsle veya bağla, dikim açısını koruyun.
  4. Fidan üzerindeki tüm fidan dallarını inceltme kesimleriyle çıkarın.
  5. İlk telin altındaki tüm tomurcukları elle ovalayıp çıkarın.
  6. Dikey sürgün oluşumunu teşvik etmek için üst tomurcukların yaklaşık her 20 cm üstünden kabuğu kalın bir testere bıçağıyla çizin.

İlk büyüme sezonunda:

  1. İlk telin altında oluşan tüm sürgünleri çıkarın.
  2. İlkbaharın sonlarında dikey sürgünlerin büyüme birliğini değerlendirin; aşırı güçlü sürgünlerin uçlarını birkaç yapraklı 5 cm'lik bir dal bırakacak şekilde budayın, böylece her biri yeniden çift sürgün olarak orta büyüklükteki sürgünlerle dengeli bir hale gelir.
  3. Terminal uçtaki yeni sürgünler 30 cm veya daha uzun olduğunda, ağaçları gövdenin başlangıcındaki bağı çıkarıp gövde boyunca biraz daha ileri bir noktaya yerleştirerek, gövdeyi yataya yakın bir şekilde en alt tele bağlayın.

İlk dinlenme sezonunda:

  1. Sürgünleri yaklaşık 20-25 cm aralıklarla seyreltin, zayıf veya aşırı güçlü sürgünler yerine orta kuvvetteki sürgünleri tercih edin. Tüm sürgünlerin mümkün olduğunca aynı dikey yükseklikte büyümesini sağlayacak şekilde budama yapın.
  2. Mümkün olduğunda, sürgünleri ikinci tele klipsleyin veya bağlayın.
  3. Ana gövdeden yatay altındaki herhangi bir sürgünü inceltme kesimleriyle çıkarın.

İkinci büyüme sezonunda:

  1. Yatay gövde üzerinde boşluklar varsa, dikey sürgün oluşumunu tamamlamak için üst tarafa bakan tomurcukların üzerinde çizin.
  2. Büyümeye bağlı olarak dikey sürgünleri sonraki tellere klipsleyin veya bağlayın.
  3. İlk telin altındaki yeni sürgünleri inceltme kesimleriyle çıkarın.
  4. İlkbaharın sonlarında, yeni dikey sürgünlerin büyüme birliğini değerlendirin; aşırı güçlü sürgünleri birkaç yapraklı 5 cm'lik bir dal bırakacak şekilde geri kesin, böylece her biri orta büyüklükteki sürgünlerle dengeli hale gelir.
  5. Yaz ortasında, aşırı güçlü dikeyleri inceltme kesimleriyle çıkarın.

İkinci dinlenme sezonunda:

  1. Yoğunluk, yaklaşık her 20 cm'de bir lideri aşarsa, en zayıf veya en güçlü liderleri seyreltin.
  2. Çok verimli çeşitlerde, dikey liderlerdeki tüm yan sürgünleri inceltme kesimleriyle çıkarın; orta verimli çeşitlerde, yan sürgünlerin tabanında üç ila yedi tomurcuk bırakarak budama yapın. NOT: Yan sürgünlerin bu şekilde çıkarılması, hasattan yaklaşık 4 ila 6 hafta sonra yaz budamasıyla da yapılabilir.
  3. Dikey sürgünleri tellere klipsleyin veya bağlayın.